vrijdag 22 november 2019

Facebook voor kinderen!


Facebook is een sociaal netwerk op het internet.  Het verbindt allerlei mensen met elkaar.  Mensen van over de hele wereld.  Facebook behoort tot de sociale media.  Je kunt er foto's, video's, nieuws, grapjes en serieuze berichten op delen.  Er staat ook reclame op.  En uitnodigingen voor allerlei evenementen, concerten, tentoonstellingen enzovoort.  Je kunt lid worden van groepen, zelf een groep maken en spelletjes spelen.

Facebook is een Amerikaans bedrijf.  Daarom zijn ook de Amerikaanse wetten en regels van toepassing.  En die bepalen dat de gegevens van minderjarige jongeren (jonger dan 18) beschermd moeten worden.  Er staat dus niet letterlijk in de wet dat kinderen jonger dan 13 geen account mogen aanmaken.  Er zijn veel veel kinderen die actief zijn op Facebook, terwijl ze eigenlijk nog te jong zijn.

Op het internet zitten ook mensen die het niet goed met je voorhebben.  Maar liever dan daar jacht op te maken, waarschuwt men kinderen voor de risico's van het internet.  Het doel is om jonge gebruikers kritisch te maken.

Daarom is het belangrijk dat je :
- de baas blijft over je eigen afbeeldingen.  De wet zegt dat foto's en beelden waarop mensen duidelijk herkenbaar zijn, niet verspreid mogen worden.  Tenzij de persoon daar zelf toestemming voor geeft.  Voor minderjarige jongeren moeten de ouders toestemming geven.
- geen dingen zegt die kwetsend zijn voor anderen.  Ook online geldt de gulden regel.  En die is : Als je zelf iets niet zou willen, doe het dan ook anderen niet aan.  Blijf dus beleefd en geloof ook niet alles wat je verteld wordt.
- je contactpersonen ook echt kent.  Een 'vriend' op Facebook is iets anders dan een vriend in het echte leven.  Voeg ook geen personen toe die je niet kent.  Deel ook niet te veel persoonlijke informatie over jezelf : je adres, wie je vrienden zijn, wat je hobby's zijn...

Pas deze regels toe voor alle websites.  Het is een goed idee om altijd eerst te bepalen wat je voor jezelf (geheim) wilt houden en wat niet.  Als je twijfelt, kun je altijd aan een volwassenen vragen om je te helpen.

Meer info op :
www.childfocus.be/nl/preventie/clicksafe-veilig-internetten

Uit : Zonneland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten